top of page
The Case, PKIA
The Case, PKIA
The Case, PKIA

Project: The Case, Venlo 

Onderwijs tool | Realisatie: 2011

The Case is gemaakt van de materialen, die zijn uitgewerkt in de materiaalstromen van dit lespakket.

Voor het C2C ExpoLAB heeft PKIA, samen met Van Bakel inspires&creates, een onderwijs tool uitgewerkt, die de materiaalstromen uitlegt van drie veel voorkomende materialen. Het C2CexpoLAB is een stichting, in het leven geroepen door de gemeente Venlo, met de bedoeling het Cradle to Cradle (C2C) gedachtegoed te verankeren in de regio Venlo. Dit gaat deze stichting doen door de kennis en ervaring, die worden opgedaan met C2C projecten te verzamelen, valideren en ontsluiten voor toekomstige projecten, het bedrijfsleven en onderwijs.

 

Een manier om dit te doen is leerlingen/studenten inzichtelijk te maken waar materialen vandaan komen en wat er aan het einde van een productleven mee gebeurd. Hoe het product uitgesplitst wordt naar basismaterialen, die vervolgens hun eigen weg volgen. In sommige gevallen moet zelfs worden nagedacht over wat er na een volgende productleven weer aan mogelijkheden zijn.

 

de uitwerking

The Case is zelf ook een product, dat bestaat uit verschillende materialen. In het ontwerp is daarom al rekening gehouden met de manier waarop het uit elkaar gehaald kan worden, zodat er basis materialen overblijven. Deze basis materialen zijn: hout, glas en papier. In The Case heeft ieder materiaal zijn eigen schijf, waarin de cyclus van dat materiaal wordt verbeeld. Zo is de cyclus van papier op papier gedrukt, die van hout op hout en van glas op glas. In de schijf aan de voorzijde is het logo van het C2C ExpoLAB uitgefreesd en aan de binnenkant is de uitleg aan de docent opgenomen. In de schijf aan de achterzijde zit een opdracht en oorkonde voor de klas. Het geheel wordt bij elkaar gehouden door tuigleer met een stalen gesp.

 

het resultaat

The Case geeft op een concrete en direct toepasbare manier inzicht in materiaalstromen. Door op deze manier de lesstof aan te bieden, ontstaat de mogelijkheid om op een praktische manier aan de slag te gaan met abstracte materie. Gebruikers ervaren The Case als een welkome aanvulling in de leerlijn voor de middelbare school.

Vergelijkbare projecten:
bottom of page