DCE02
DCE05
DCE06
DCE08

Project: Leolux Design Center, Eindhoven

Herinrichting showroom | Realisatie: 2016

Museale showroom.

In nauwe samenwerking met het Leolux team heeft PK|IA bijgedragen aan de herinrichting van de boven etage van Leolux design center Eindhoven. Leolux is een toonaangevende meubelmerk; een Nederlands familiebedrijf met een lange geschiedenis in en een scherpe visie op design en de toekomst.

Er is gekozen voor een museale opzet; tegen een zwarte achtergrond krijgen de variaties in kleuren en mogelijkheden van de meubels hun verdiende aandacht. De groene blader regen zorgt voor visuele aantrekkingskracht van de verdieping; de bezoeker klimt als het ware via de takken naar boven. Daar wacht een meubel presentatie die net even anders is dan anders.

 

De uitwerking

De museale presentatie is gekozen als contrast op de presentatie op de begane grond. Daar worden de meubels meer in hun natuurlijke, huiskamer setting gepresenteerd. De boven etage past binnen de visie van Leolux als een meubelmerk dat een blik op de toekomst laat zien, met vooruitstrevende en in-het-oog-springende producten.

Allereerst is de gehele verdieping geschilderd en zijn de ramen verduisterd. Het plafond is opnieuw gestukt en voorzien van nieuwe spot verlichting. Langs de cirkelvormige buitenmuur is gekozen voor een spanframe constructie met een op maat gemaakt doek bedrukt met een patroon, dat volgt uit de afbeelding boven de entree. Deze afbeelding is een uitvergroting van het werk van Olaf Hajek, in 2016 de huiskunstenaar van Leolux.

Rond de centrale wenteltrap is een antraciet grijs half transparant gordijn gehangen om, vanaf de begane grond, op de trap al een eigen wereld te creëren voor de boven etage. De groene bladeren in de kern van de trap benadrukken de verticale richting, waarbij de bezoeker wordt uitgenodigd naar boven te lopen.

Eenmaal daar aangekomen zijn een aantal meubelpresentaties zichtbaar achter half hoge wanden. Deze wanden hebben een curve, waarmee ze aansluiten op de ronde ruimte waar ze in staan. De straal van de curve is bepaald aan de hand van een optimale hoekopstelling van meubelstukken. De wanden zijn in segmenten opgebouwd, waardoor het zeer eenvoudig is ze in iedere gewenste opstelling te positioneren. De houten zijkanten van de wanden zijn op een unieke wijze, in een patroon open gefreesd. Dat maakt het MDF plaatmateriaal uiterst flexibel en buigbaar.

Ten behoeve van het beslissingsproces heeft PK|IA de boven etage 3d uitgewerkt en geanimeerd in een korte video presentatie, om zo het gevoel van de ruimte goed over te laten komen.

 

Het resultaat

De bezoeker ervaart de boven etage als een op zichzelf staand verhaal, waarin op dramatische wijze de wereld van Leolux wordt getoond; vol kleur en variatie in unieke ontwerpen. Door het gebruik van flexibele ronde halfhoge wanden volgt het verhaal stap voor stap zijn eigen hoofdstukken. De bezoeker wordt bij iedere bocht verrast met een nieuw uitzicht op de rijke wereld van Leolux.

Vergelijkbare projecten:
Leolux Design Center, Brussel
Leolux Design Center, Brussel

press to zoom
Leolux Design Center, Brussel
Leolux Design Center, Brussel

press to zoom
Leolux Design Center, Brussel
Leolux Design Center, Brussel

press to zoom
1/2