top of page
Politiemuseum ontwerp PKIA
Politiemuseum ontwerp PKIA
Politiemuseum ontwerp PKIA
Politiemuseum ontwerp PKIA

Project: Politiemuseum, Venlo

Inrichting tentoonstelling | Realisatie: 2012

Vermissing of moord: een reconstructie.

Voor het Politiemuseum in Venlo heeft PK|IA, in samenwerking met Van Bakel inspires&creates, de openingstentoonstelling in het Gemeente Archief gerealiseerd. Het Politiemuseum heeft haar collectie in 2012 verhuisd naar de nieuwe locatie in het Gemeente Archief in Venlo. Om deze nieuwe samenwerking kracht bij te zetten, heeft men bij de heropening van het archief (ontwerp: VBIC) ervoor gekozen de eerste thema tentoonstelling vorm te geven rond een illustere moordzaak, waarbij de eerste gezichtsreconstructie van Nederland is toegepast.

 

de uitwerking

Voor het Politiemuseum heeft PK|IA samen met VBIC modulaire tentoonstellingselementen ontworpen, die op eenvoudige wijze op elkaar gestapeld kunnen worden en, voorzien van glazen kappen, dienst kunnen doen als vitrine kasten. Door deze modulaire elementen toe te passen is vrij snel een flexibel en dynamisch tentoonstellingslandschap te creëren, met een geheel eigen uitstraling. 

 

De inhoud van de tentoonstelling is gestart met een conceptmatige indeling van de ruimte. Aan de hand van deze indeling is, in samenspraak met de opdrachtgever, de verhaallijn voor de tentoonstelling uitgezet. De ruimte is opgedeeld in 3 kamers met in totaal 6 hoofdstukken, waarin het verhaal van begin tot eind wordt verteld. Binnen elk hoofdstuk wordt vooral belicht wat de rol van de politie op dat moment was en hoe die afwijkt ten opzichte van vandaag.

 

Het politiemuseum beschikt zelf over een ruime collectie van relevante objecten, maar er is ook samenwerking met landelijke instituten gezocht. De objecten zijn illustratief aan het verhaal en geven een beeld van de mogelijkheden van opsporing in een nog niet zo ver verleden. Daarnaast is er een interview te zien met de dienstdoende forensisch antropoloog, die de reconstructie van het gezicht van het slachtoffer heeft gemaakt. Een unicum voor Nederland op dat moment.

 

het resultaat

De tentoonstelling geeft de bezoeker op een vlotte, maar ook accurate wijze de bezoeker inzicht in het fenomeen (gezichts)reconstructie, en hoe dit fenomeen zijn intrede heeft gedaan in de forensische wetenschap in het algemeen en politie recherche in het bijzonder.

 

 

 

Vergelijkbare projecten:
bottom of page